DUDUK IFTIRASH : RAHSIA SUNNAH

. 16 Mac 2009
 • Agregar a Technorati
 • Agregar a Del.icio.us
 • Agregar a DiggIt!
 • Agregar a Yahoo!
 • Agregar a Google
 • Agregar a Meneame
 • Agregar a Furl
 • Agregar a Reddit
 • Agregar a Magnolia
 • Agregar a Blinklist
 • Agregar a Blogmarks

Sebagai seorang Muslim, saya menaruh keyakinan dan kepercayaan yang tinggi mengenai nilai suruhan atau larangan sesuatu perkara. Lebih-lebih lagi dalam soal ibadah mahupun cara hidup.

Kebanyakan kita tidak mengetahui kebaikan duduk iftirash dari segi kesihatan. Kalau kita melihat gambar rajah reflexology , apabila kedudukan dalam keadaan iftirash ini, kaki kanan kita mendapat tekanan di bahagian atas kaki dan kaki kiri kita dapat tekanan bawah & tengah kaki.Duduk iftirash ni memberi 'tekanan reflexology' yang menyeluruh. Tapi bagi orang yang tidak menegakkan kaki kanan, mereka hanya mendapat 'tekanan reflexology' utk sebahagian tubuh sahaja (tidak meliputi bahagian - Brain, Neck, throat, heart, voice sinus, pituitary glands, etc spt dalam gambarajah). Ini merugikan!!

Seeloknya, kita cubalah untuk duduk iftirash dengan sempurna.

Gesaan ini bukan sekadar atau semata-mata atas dasar kesihatan yang kita mahukan, namun matlamat kita dalam memperelokkan lagi nilaian ibadah kepada ALLAH, itu yang seharusnya menjadi perhatian di samping niat untuk mengikut sunnah Nabi SAW.

Hasilnya nanti tidak merugikan. Disamping mendapat pahala menyempurnakan 'ikmalu Ibadah' dan 'ikmalu Sunnah' ia juga memberi 'bonus' kepada kesihatan yang menyeluruh melalui 'indirect reflexology excersize' utk bahagian kritikal - brain, neck, throat, etc...

Dari Abu Hamid al-Sa`idi ra., katanya:

Aku melihat Nabi Muhammad saw..Apabila Baginda saw duduk pada rakaat yang kedua (Untuk membaca tahiyyat awal), ia duduk di atas kaki kirinya dan menegakkan kaki kanan (Duduk iftirash)..

-Hadith shohih riwayat Bukhari-.

Pengajaran hadith:

1. Disunatkan duduk iftirash pada tahiyyat pertama.

2. Duduk iftirash juga disunatkan semasa duduk antara dua sujud dan ketika duduk istirahah iaitu duduk sesudah bangkit dari sujud yang kedua (Mustika Hadith)

3. Amalan duduk iftirash adalah sunnah Rasul saw dan apabila kita mengamal dan menyampaikannya kepada orang lain untuk mengamalkannya adalah mendapat pahala dan keberkatan dari Allah SWT.

4. Amalan-amalan Rasul saw adalah bercahaya dan boleh mendekatkan diri seseorang kepada Allah SWT.

4 comments:

Farih Fahri berkata...

off topic jap:

salam dek.. hehehe.. tak tau la nape tetiba tuka name.. mungkin perubahan musim kot.. huhuhu.. inshaAllah akn sntiasa brblogging tu pun kalo de mase la.. (^__^)

k.afzan berkata...

masya Allah..sangat suka membaca artikel2 sebegini...kongsikan lagi jika ada ye.

TENGKU KHAIRUL IDHAM berkata...

Insyaallah kak... Moga dipermudahkan.

Terima kasih...

toqki berkata...

saya amat suka tulisan2 us idham.
teruskan menulis. bertukar2 ilmu

Related Posts with Thumbnails
  follow me on Twitter