10 KUALITI KEPERIBADIAN UNGGUL

. 30 Mei 2012
 • Agregar a Technorati
 • Agregar a Del.icio.us
 • Agregar a DiggIt!
 • Agregar a Yahoo!
 • Agregar a Google
 • Agregar a Meneame
 • Agregar a Furl
 • Agregar a Reddit
 • Agregar a Magnolia
 • Agregar a Blinklist
 • Agregar a Blogmarks

KETULUSAN

Ketulusan berada di peringkat pertama sebagai sifat yang paling disukai oleh
semua orang. Ketulusan membuatkan orang lain merasa aman dan dihargai kerana
yakin ia tidak akan dibodohi atau dibohongi.

Orang yang tulus selalu mengatakan atau mengungkapkan kebenaran, tidak suka mengada-ada, berpura-pura, mencari-cari alasan atau memutarbelitkan fakta.

Prinsipnya “Ya diatas Ya dan Tidak diatas Tidak”.

Tentu akan lebih ideal apabila ketulusan yang selembut merpati itu diimbangi dengan kecerdikan seekor ular. Dengan begitu, ketulusan tidak menjadi sesuatu yang akan merugikan diri sendiri.

KERENDAHAN HATI

Berbeza dengan rendah diri yang merupakan kelemahan. Kerendahan hati ini mengungkapkan kekuatan. Hanya orang yang kuat jiwanya sahaja bersikap rendah hati. Ia seperti padi yang semakin berisi semakin menunduk.

Orang yang rendah hati sentiasa mengakui dan menghargai keunggulan orang lain. Ia akan membuatkan orang yang diatasnya merasa ok dan membuat orang yang di bawahnya tidak merasa minder.

KESETIAAN

Kesetiaan sudah menjadi barang langka & sangat tinggi harganya. Orang yang setia selalunya dipercayai dan diandalkan. Dia selalu menepati janji, punya komitmen yang kuat, rela berkorban dan tidak suka berkhianat.

POSITIVE THINKING

Orang yang bersikap positif (positive thinking) selalu berusaha melihat segala sesuatu dari kaca mata positif, bahkan dalam situasi yang buruk sekalipun. Dia lebih suka membicarakan kebaikan daripada keburukan orang lain, lebih suka bicara mengenai harapan daripada keputus asaan, lebih suka mencari solusi daripada frustasi, lebih suka memuji daripada mengecam, dan sebagainya.

KECERIAAN

Oleh kerana tidak semua orang dikurniakan susuk penampilan yang ceria, maka keceriaan tidak harus diertikan dengan ekspresi wajah dan tubuh badan tetapi melalui sikap hati. Orang yang ceria adalah orang yang sentiasa menikmati hidup, tidak suka mengeluh dan selalu berusaha meraih kegembiraan. Dia sentiasa mentertawakan situasi, orang lain dan juga dirinya sendiri. Dia punya potensi untuk menghibur dan mendorong semangat orang lain.

BERTANGGUNGJAWAB

Orang yang bertanggungjawab akan melaksanakan kewajipannya dengan bersungguh-sungguh. Kalau melakukan kesalahan, dia berani mengakuinya. Ketika mengalami kegagalan, dia tidak akan mencari kambing hitam untuk disalahkan. Bahkan kalau dia merasa kecewa dan sakit hati, dia tidak akan menyalahkan siapa pun. Dia menyedari bahwa dirinya sendirilah yang bertanggungjawab atas apa pun yang dialami dan dirasakannya.

PERCAYA DIRI

Rasa percaya diri memungkinkan seseorang menerima dirinya sebagaimana adanya, menghargai dirinya dan menghargai orang lain. Orang yang percaya diri mudah menyesuaikan diri dengan lingkungan dan situasi yang baru. Dia tahu apa yang harus dilakukannya dan melakukannya dengan baik.

BERJIWA BESAR

Orang yang berjiwa besar dapat dilihat dari segi kemampuan seseorang memaafkan orang lain. Orang yang berjiwa besar tidak akan membiarkan dirinya dikuasai oleh rasa benci dan permusuhan. Ketika menghadapi masa-masa sukar dia tetap tegar, tidak membiarkan dirinya hanyut dalam kesedihan dan keputus asaan.

EASY GOING

Orang yang easy going menganggap hidup ini ringan. Dia tidak suka membesar-besarkan masalah kecil. Bahkan berusaha mengecilkan masalah-masalah besar. Dia tidak suka mengungkit masa lalu dan tidak mahu khuwatir dan bimbang dengan masa depan. Dia tidak mahu pening dan stress dengan masalah-masalah yang berada di luar kawalannya.

EMPATI

Empati adalah sifat yang sangat mengagumkan. Orang yang berempati bukan saja pendengar yang baik tapi juga boleh menempatkan diri pada posisi orang lain. Ketika terjadi konflik dia selalu mencari jalan keluar terbaik bagi kedua belah pihak, tidak suka memaksakan pendapat dan kehendaknya sendiri. Dia selalu berusaha memahami dan mengerti orang lain.
post signature
| tgidham @ http://khairulidham.blogspot.com/ |
| Abbasiyyah | 300512 | 1.55 am |

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
  follow me on Twitter